T staat voor Tekst
  • Over
  • Blog
  • Contact

Doctor Who en ethiek: moet de jongen sterven?

9/25/2015

0 Reacties

 
FotoDe jonge Davros, is dit het gezicht van het kwaad?
In 1963 was de BBC op zoek naar een nieuwe kijkcijfer hit. Dit televisie programma moest leerzaam zijn en geschikt voor jong en oud.. Doctor Who was geboren. Deze sciencefiction show draait om The Doctor, een buitenaardse reiziger van de planeet Gallifrey. Als Time Lord kan hij niet alleen door de ruimte, maar ook door de tijd reizen. Deze macht geeft hem grote verantwoordelijkheid. De aarde heeft een bijzonder plekje in zijn (twee) harten en hij verklaart zichzelf de persoonlijke beschermer van de mensheid. Voor het jonge publiek was, en is, Doctor Who onder meer leerzaam omdat allerlei bijzondere historische gebeurtenissen de revue passeren. Recentelijk bijvoorbeeld de uitbarsting van de Vesuvius, en diverse momenten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Doctor ontmoet ook vele historische figuren, zoals Churchill, queen Victoria, Shakespeare, Charles Dickens en Vincent van Gogh e.v.a. 

Doctor Who is echter niet alleen geschikt voor een geschiedenisles. Boven alles gaat de serie namelijk over de essentie van het leven en over goed en kwaad. De Doctor heeft de macht om de wereld te veranderen, maar hoever mag je hierin ethisch gezien gaan? De eerste aflevering van seizoen 9 zette dit vraagstuk op scherp als de Doctor een jongetje probeert te redden. Wanneer hij naar zijn naam vraagt realiseert de Doctor zich dat dit kind ooit zijn aartsvijand zal worden. Wat moet hij doen? Tijdens de aflevering ziet de kijker een stukje uit een oude Doctor Who aflevering, waarin de Doctor zelf het dilemma schetst:

“Listen, if someone who knew the future pointed out a child to you and told you that that child would grow up totally evil, to be a ruthless dictator who would destroy millions of lives, could you then kill that child?” – The Doctor, Genesis Of The Daleks


Meer lezen
0 Reacties

Moederangst

9/3/2015

0 Reacties

 
Foto
Spinnen? Die loods ik met zachte hand naar buiten. Een achtbaan? Leuk! Er vechten twee mensen? Ik stap ertussen. Ik ben niet bang aangelegd. Nu ik moeder ben is dat ineens veranderd. Ervaren ouders hadden me al gewaarschuwd, maar toch had ik het niet aan zien komen.

Eigenlijk heb ik er twee nieuwe angsten bij. De eerste zou je 'Als het maar goed komt' kunnen noemen. Soms is dat heel basaal, dan slaapt mijn dochter een keer langer dan normaal en vraag ik me even af of ze het nog wel 'doet'. Vaker gaat het over de de toekomst. Krijgt ze wel leuke vriendjes en vriendinnetjes? Zal ze het later wel leuk vinden op school? Is ze niet te dom en niet te slim?

De tweede noem ik 'Blijf van mijn kind af'. Laatst kwam een man in de supermarkt naar me toe. Hij kneep Evy zacht in haar wangetje en zei 'mooi kindje!' Hij bedoelde het goed en ze vond het prima, maar ik stond al klaar om hem een rechtse hoek te verkopen. Ineens ben ik niet meer alleen verantwoordelijk voor mezelf. Bij een andere winkel loopt een verwarde man, er stroomt bloed over zijn gezicht. Hij heeft het zelf niet door. Vroeger zou ik hem erop wijzen, maar nu denk ik aan het risico. Mijn dochtertje is erg kwetsbaar in haar kinderwagen. Ik duw haar voor me uit, ze zit vast en kan zich niet verweren. Wat als?

Ik was tot nu toe ook nooit bang voor de dood. Volgens Zomergast, psychiater en filosoof Damiaan Denys komt dit omdat de dood te abstract is. Dit is natuurlijk waar. Zo ben je er en zo niet meer. Wat hierna komt kan niemand met zekerheid zeggen en de wereld draait wel door zonder mij. Mijn geliefden zullen mij hopelijk missen, maar dit zijn volwassen mensen, die hier wel weer overheen komen. Nu ik moeder ben is het anders, mijn dochtertje heeft mij zo nodig. Ik ben ineens bang dat me iets overkomt. Ook dan gaat het leven door en zijn er mensen die haar in mijn plaats zouden knuffelen of haar traantjes weg zouden kussen, maar dat is niet hetzelfde. Er is maar één mamma.

Er zijn nog zoveel kleine voorbeelden. Zo schrok in in de eerste maanden vaak wakker met het idee dat Evy onder de dekens lag. Onzin, maar dromen kun je niet sturen. Het schijnt dat zulke dromen (en waarschijnlijk ook mijn nieuwe angsten) een doel dienen. Bezorgdheid houdt je scherp, zodat je goed voor je kind zorgt. Met mate natuurlijk, maar dat is gelukkig geen probleem.


0 Reacties
    Foto

    Auteur

    Tamara Brouwers is freelance tekstschrijfster. Ze is gespecialiseerd in zeer uiteenlopende onderwerpen: van wonen en interieur tot kinderen en zingeving.

    Categories

    Alles
    Kinderen
    Levensbeschouwing
    Lise's Verhaal
    Popcultuur Theologie

    Archives

    November 2017
    Oktober 2017
    Augustus 2017
    Juli 2017
    Mei 2017
    Maart 2017
    Januari 2017
    December 2016
    November 2016
    September 2016
    September 2015
    Augustus 2015
    Juli 2015

    RSS-feed

“You can make anything by writing.” – C.S. Lewis

“The difference between the right word and the almost right word is the difference between lightning and a lightning bug.” – Mark Twain
"De taal is een handschoen die strak om de huid van de inhoud getrokken is. Je moet er een heleboel weggooien, voor je die ene vindt, die precies past. Schrijven is schrappen." – Godfried Bomans